Programul Vizionar – Fundraising strategic pentru Grupul Verde

Primul Growth Camp Vizionar: Privilegiul (re)conectării
Se pot întâmpla multe lucruri bune atunci când 12 oameni determinați se adună să caute răspunsuri la cea mai delicată întrebare din viața unor ONG-uri tinere: cum și de unde atragem resurse?
Descoperirea rețetei proprii de fundraising organizațional și al ADN-ul personal de fundraiser este un proces de durată. O schimbare personală, în echipă și cu sprijinul echipei. Cele trei zile petrecute împreună, după o lungă perioadă de online, ne-au oferit șansa de a discuta, alături de invitații și partenerii noștri, despre provocările, frustrările și satisfacțiile rolurilor noastre de fundraiseri.
Mulțumim, Vedat Sevincer, Norsensus Mediaforum, că ne-ai reamintit cât de important este să ne conectăm prin poveștile noastre.
Mulțumim, Adriana Preda și Alexandra Dragomir, de la Asociația The Social Incubator, pentru onestitatea cu care ne-ați vorbit despre eșec, recuperare, empatie și shared values. Mulțumim Cătălina Azamfirei Marcu pentru că ne-ai arătat cum comunitățile pot contribui, prin puterea crowdfunding-ului, la sprijinirea unor organizații de impact.
Cele 3 zile intense nu ar fi fost complete fără contribuția partenerilor și colegilor din sector care și-au făcut timp să ne povestească despre călătoriile lor de fundraising. Cu ce rămânem după tabără? Câteva idei pentru viitor, o duzină de întrebări, dar și regăsirea unui entuziasm pentru a ne concentra eforturile de strângere de fonduri:
✺ Fiecare dintre noi are un ”arhetip profesional” ce influențează semnificativ modul în care facem fundraising. Câți oameni, atâtea feluri de a face fundraising.
✺ Teoria schimbării e punctul de pornire spre finanțator.
✺ Oamenii fac instituțiile.
✺ Un sistem de fundraising bun ne ține pe direcție.
✺ Poveștile pot fi spuse și în șase cuvinte.
✺ Cum integrăm temele transversale – de exemplu de provocările de mediu – în proiectele noastre?
✺ A fi autentic înseamnă să ”pui din tine” în procesul de fundraising, lucru care nu te face mai puțin profesionist.
✺ Cum ne recuperăm după un ”ghosting”?
✺ În România sunt câteva oceane albastre unde competiția pe finanțări e redusă.
Ne-a făcut o deosebită plăcere să-i avem alături în tabără pe Asociația Răsăritul de argint din Moșnița, Timiș, Asociația Justitie pentru Minori din Iași, Asociatia Mocanita Transilvaniei din Bistrița, Asociația Profesională ”Bastonul Alb Moldova” Tg. Frumos,Asociația Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean – din Bistrița, Asociația Informală a Vocilor pentru Incluziune din Cluj, Asociația Rural 21 Islaz, Teleorman, Fundatia Leul Albastru din Pitești, Argeș, Asociația Femeilor Profesioniste-A.F.P din Șendreni, Galați, Asociația Grupul Verde din Adjud, Vrancea, Asociația eematico din București, Asociația Colț de Banatnat din Comloșu Mare, Timiș.
Vocea noastră n-ar fi ajuns la aceste organizații ambițioase fără ajutorul unor prieteni și jurnaliști care ne-au sprijinit în primele săptămâni după lansare și cărora le mulțumim pe această cale – fonduri-structurale.ro, Decât o Revistă (Concentrat), NewsBucovina.ro, ADR Centru – Romania, Cluj24.ro, Finantare.ro, Ziarul de Vrancea, România Pozitivă, Stiri.ong și mulți alții. Gândurile și mulțumirile noastre se îndreaptă în aceeași măsură și către consorțiul, respectiv finanțatorii acestui program, care au gândit mecanismul financiar cu ajutorul căruia se pot construi aceste proiecte și spații de dezvoltare organizațională.
Un titan al fundraisingului global, Hank Rosso, zicea că ”Strângerea de fonduri este arta gentilă de a preda bucuria de a dărui”.
Cu acest gând părăsim tabăra, dar și cu ochii spre impactul de care pot beneficia comunitățile noastre, atunci când organizațiile noastre obțin mai multe resurse.
–––––
Programul Vizionar – Fundraising strategic pentru ONG-uri la început de drum este derulat de Asociația Synerb Venture Catalyzer în parteneriat cu Norsensus Mediaforum din Oslo, Norvegia, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund – Romania, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

One thought on “Programul Vizionar – Fundraising strategic pentru Grupul Verde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sari la conținut