Textilele sunt considerate drept un element valoros în planul de acțiune al Uniunii Europene

📜Conform unui raport publicat luna aceasta de Agenția Europeană de Mediu, o persoană din Uniunea Europeană a folosit, în medie în anul 2020, 6 kg. de îmbrăcăminte, 6,1 kg. de textile de uz casnic(prosoape, draperii, perdele, covoare, pături) și 2,7 kg. de încălțăminte. În medie, acest consum de textile a dus, în paralel, la un consum de 9 metri cubi de apă și de 391 kg. de materii prime, cauzând o amprentă de carbon de 270 kg.
🧤În 2020, consumul de textile în Europa a avut, în medie, al patrulea cel mai mare impact asupra mediului și schimbărilor climatice din perspectiva ciclului de viață global. A fost zona de consum cu cel de-al treilea cel mai mare impact asupra utilizării apei și a terenurilor și a cincea în ceea ce privește utilizarea materiilor prime și emisiile de gaze cu efect de seră.
🧶Pentru a reduce impactul produselor textile asupra mediului, este crucială tranziția către modelul economiei circulare, inclusiv de design circular. Faza de proiectare a unui material textil joacă un rol critic, căci ea va determina mai departe longevitatea, durabilitatea materialului, dar și utilizarea optimă a resurselor, precum și reutilizarea și reciclarea materialelor folosite.
🧵Textilele sunt considerate drept un element valoros în planul de acțiune al Uniunii Europene pentru economia circulară, iar situația acestora va fi abordată în viitoarea strategie a Uniunii Europene privind produsele textile durabile.
Sari la conținut