UE reduce petrolul și gazele rusești

Planurile UE de a reduce importurile de gaze rusești cu două treimi ca răspuns la războiul din Ucraina reprezintă atât o oportunitate, cât și o amenințare pentru eforturile în legătură cu poluarea aerului în regiune.

Scopul este reducerea semnificativă a dependenței de gazele naturale rusești care vor ajunge în Europa până în 2023. Cu toate acestea, până în prezent, aceasta continuă să plătească Rusiei pentru acești combustibili neregenerabili care produc cantități mari de poluare toxică a aerului și a apei și care reprezintă cea mai mare sursă a emisiilor de gaze cu efect de seră.

La sfârșitul lunii februarie, Germania a anunțat anularea conductei Nord Stream 2 de 9,9 miliarde EUR din Rusia – aceasta reprezintă o veste bună din punct de vedere al mediului.

Totuși, retragerea energiei rusești ar putea crește utilizarea centralelor pe cărbune, dar în același timp este și o oportunitate de a accelera implementarea de noi proiecte eoliene și solare în Europa și de a maximiza producția din sursele existente, disponibile, cu emisii scăzute: bioenergie și nucleare.

De exemplu, Germania intenționează să renunțe treptat la cele trei centrale nucleare rămase – Emsland, Isar și Neckarwestheim – până la sfârșitul anului 2022, iar multe țări sunt în curs de dezafectare a centralelor pe cărbune. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile, vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Frans Timmermans a declarat că țările UE ar putea amâna retragerea de la cărbune pentru a evita gazul rusesc.

Înlocuirea centralelor pe gaz sau a sobelor cu pompe de căldură este, de asemenea, o opțiune atractivă pentru industrie, deși implementarea poate dura mai mult. Alte opțiuni includ mai multe panouri solare pe acoperiș și decarbonizarea industriei cu electricitate și hidrogen regenerabil.

În același timp, vicepreședintele Comisiei Europene Frans Timmermans, responsabil pentru Acordul Verde European, a declarat că Polonia și alte state membre pot decide să ardă cărbune mai mult decât era planificat și să treacă direct la energie regenerabilă.

Ministrul Mediului din România, Tanczos Barna, a mai declarat că România va trebui să repornească temporar centralele pe cărbune ale țării.

Rezumat:

Schimbările în peisajul energetic al Europei pot fi atât un pas înainte, cât și înapoi în transformarea ecologică a regiunii. Dacă acordăm o atenție deosebită, există oportunități de a face pași decisivi către dezvoltarea surselor de energie regenerabile, cu emisii scăzute. În caz contrar, putem fi în pericol de a reveni la utilizarea cărbunelui de proastă calitate dacă cetățenii nu își pot permite soluții inovatoare.

Din păcate, există potențialul de a avea un impact foarte negativ asupra calității aerului în regiunile bazate pe cărbune, unde introducerea surselor de energie regenerabilă poate fi prea lentă, dacă este deloc.

 

Surse:

https://balkangreenenergynews.com/timmermans-eu-countries-can-delay-coal-phaseout-to-avoid-russian-gas/

https://www.iea.org/reports/a-10-point-plan- pentru-reducerea-dependența-uniunilor-europene-de-gazul-natural-rusesc

https://www.cnbc.com/2022/03/09/why-eu-didnt-include-nuclear-energy-in-plan -to-get-off-russian-gas.html

https://www.euronews.com/green/2022/03/09/europe-scrambles-to-keep-the-lights-on-as-it-sidelines- rusă-gaz

Sari la conținut